15 idei simple pentru stimularea motivatiei zilnice

5
(1)

 

Foarte adesea, ne dorim sa gasim un element masiv in vietile noastre pe care sa il putem ajusta in asa fel incat sa determinam o schimbare generala si sa generam motivatie. Insa abordarea realista este mai degraba o strategie pas cu pas prin care sa obtii motivatie. Pornind de la acest tip de abordare, am alcatuit o lista cu 15 lucruri simple pe care le poti face pentru a-ti stimula motivatia zilnica.

1. Identifica si stabileste un obiectiv pe termen lung

Motivatia poate fi la fel de schimbatoare precum prognozele meteo zilnice. Insa, din fericire, exista numeroase moduri in care iti poti stimula motivatia zilnica, asigurandu-te ca esti pe drumul catre succes in preocuparile tale.
Atunci cand te straduiesti sa obtii impulsul necesar pentru cautarile tale, primul pas ar trebui sa fie crearea unui obiectiv global, pe termen lung, spre care sa incepi sa construiesti.

Poate ca Roma nu a fost construita intr-o zi, insa in mod cert ideea a ceea ce urmeaza sa fie a existat cu mult inainte ca rezultatul sa se fi materializat. Mergand pe aceasta idee, trebuie sa gandesti strategic cu privire la crearea unui obiectiv pe termen lung, pe care sa il urmezi apoi fara incetare. Partea dificila este sa iti stabilesti obiectivul. Partea usoara este sa activezi acest impuls pentru motivatia zilnica, cu ajutorul urmatoarelor pucte de pe lista, desigur.

2. Identifica etapele cautarilor tale zilnice

Pornind de la obiectivul pe termen lung pe care il ai in minte, urmatorul pas in aceasta calatorie a mentinerii unui nivel ridicat al motivatiei este sa creezi obiective mai mici in cadrul obiectivului general.

Nu vei avea succes incercand sa slabesti 20 de kg intr-o saptamana, insa daca iti vei crea etape bine determinate in cadrul obiectivului general, te vei bucura in mod cert de micile victorii care te vor duce din ce in ce mai aproape de obiectivul mare.
Aceste victorii mici iti vor da un sentiment puternic de implinire si vor continua sa stimuleze motivatia zilnica. In timp, aceste victorii se vor acumula, iar motivatia ta va continua sa creasca pe masura ce vei bifa tot mai multe casute pe drumul catre atingerea obiectivului general.

3. De la bifat casute, la efecte reale

Atunci cand creezi etape in cadrul unui obiectiv general, este extrem de important sa nu uiti sa stabilesti si puncte in care sa te rasplatesti pentru eforturile facute pana in momentele respective.

Astfel, atunci cand identifici etapele din cadrul obiectivelor mari, adauga si un fel anume de recompensa pentru atingerea unora dintre aceste borne. Astfel, motivatia ta va fi stimulata si vei reusi sa iti continui drumul catre auto-perfectionare. Atentie, insa, la alegerea recompensei, in asa fel incat aceasta sa nu interfereze cu atingerea obiectivului tau pe termen lung; rasplata nu ar trebui sa fie un factor care anuleaza urmarirea obiectivului pe termen lung.

4. Consolideaza-ti fundatia

Pornind de la primii pasi in stimularea motivatiei zilnice, ai acordat suficient timp analizarii scopului din spatele parcursului tau? Faptul ca intelegi complet motivatia care sta la baza urmaririi unui scop anume te va ajuta sa il urmezi pe termen lung.

Timpul alocat pentru definirea scopului din spatele urmaririi unui obiectiv pe termen lung te va pozitiona pe drumul catre succes si va permite ca drumul catre obiectivul tau sa fie unul de durata.
Fundatia solida de la care pornesti te va ajuta sa mentii motivatia la cote inalte, un plus in obtinerea de succese constante pe masura ce te apropii de etapele target.

5. Ia-ti angajamente in mod public

Atunci cand scopul pe care il urmaresti este cunoscut unui numar mai mare de persoane, presiunea de a nu esua incepe sa se acumuleze la nivelul creierului. Desi uneori presiunea poate fi in detrimentul urmaririi scopului, putina presiune sociala poate fi sanatoasa si benefica pentru mentinerea concentrarii pe ceea ce faci.

Atunci cand stim ca parintii, partenerul de viata, prietenii sau colegii de serviciu cunosc demersul nostru, suntem mai decisi sa facem eforturi pentru indeplirea unui obiectiv.
Desi este un gest simplu, deschiderea catre public in ceea ce priveste hotararea luata poate servi ca instrument motivational.

6. Intalneste oameni motivati

Foarte adesea, facem eforturi pentru a stimula motivatia zilnica, fara sa analizam oamenii care ne influenteaza directia in viata. Daca reprezinti media intre cei 5 oameni alaturi de care iti petreci cea mai mare parte a timpului, unde ajungi?
Trebuie sa faci eforturi sa cauti oameni, atat in sfera carierei cat si in sfera vietii personale, care sa aiba mai mult succes decat tine.

Daca iti lipseste motivatia, incearca sa fii tot timpul in contact cu prieteni sau cu colegi de serviciu cu un nivel motivational pe care ti l-ai dori si pentru tine! Fa tot ce poti pentru a invata de la ei ce anume ii face sa isi mentina permanent nivelul ridicat de motivatie si ce ii ajuta sa isi atinga obiectivele?

7. Creaza o echipa de responsabilizare si salvare

Atunci cand ne propunem un scop anume, cu totii pornim la drum cu cele mai bune intentii. Din pacate, insa, viata are acest stil enervant de a ne pune piedici in fata din cand in cand, si de a ne duce la o prabusire inevitabila a gradului de motivatie!

Acesta este genul de momente in care o echipa formata din prieteni, rude sau partenerul de viata (orice persoana pe care ai pune-o in coltul tau daca ai fi boxer) trebuie sa iti vina in ajutor si sa iti aminteasca de ceea ce ti-ai propus initial sa faci.
Uneori echipa ta de responsabilizare poate fi un grup de straini care au o cauza comuna cu tine (grupuri de slabit, terapie de grup, colegi de echipa), iar uneori pot fi oameni cu care esti in relatii foarte apropiate.
Aceasta echipa care te va ajuta sa iti mentii promisiunile fata de tine insuti este vitala pentru succes, atunci cand intampini obstacole pe drumul catre un nivel motivational mai ridicat.

Mentinerea echipei in lista de apelare rapida va fi o adevarata vesta de salvare ori de cate ori esti cuprins de depresie sau de gandul de a renunta la obiectiv. Ei vor fi cei pe care te poti baza si care te pot ajuta sa te ridici, iti pot face o infuzie de incredere, refacand motivatia cu care ai pornit la drum.

8. Anticipeaza impasurile viitoare

Perspectiva stimularii motivatiei zilnice si mentinerea acesteia pe termen lung este benefica, insa nu uita niciodata ca drumul nu va fi mereu lin! Un aspect cheie al calatoriei catre un loc mai bun din viata este sa vizualizezi directia spre care te indrepti si sa anticipezi atat succesele, cat si esecurile viitoare.

Care sunt obstacolele viitoare pe care crezi ca va trebui sa fii pregatit sa le infrunti? Daca nu vei incerca sa raspunzi la aceasta intrebare, te vei lovi de obstacole neasteptate care te vor opri din drum.
I

n schimb, daca aloci timp gandirii unei traiectorii de viata si aloci timp si energie la nivel mental pentru a anticipa obstacolele care pot aparea pe parcurs, in momentul in care aceste provocari se vor materializa, vei fi mai pregatit si mai capabil sa le faci fata.
Cunoasterea este un element extrem de important, care te poate face sa infrangi dusmanii proverbiali, permitand motivatiei tale sa ramana la cote inalte!

9. Alimenteaza-te pentru succes

Te-ai obisnuit sa mananci seara pizza si la micul dejun gogosi? Ei bine, trebuie sa stii ca modul in care ai grija de corpul tau are un impact direct urias asupra starii psihice, asupra nivelului de motivatie si energiei de a trai intr-un mod pozitiv.

Incearca sa renunti la consumul de alimente procesate sau congelate si opteaza pentru alimente integrale, legume, fructe si cereale pentru a-ti alimenta succesul de-a lungul unei saptamani. In loc sa iei ca gustare o punga de chipsuri dupa amiaza, incearca o varianta de gustare cu crochete din branza si struguri.
Analizeaza ceea ce mananci intr-o zi obisnuita si intreaba-te daca trebuie sa faci unele schimbari usoare in meniu, pentru a mentine un nivel energetic mai ridicat si pentru a mentine o motivatie cat mai buna!

10. Da energie cautarilor tale

Cu totii iubim cafeaua si nu ne-am putea imagina o dimineata in care sa nu luam startul cu o cana mare si aburinda. In plus, atunci cand motivatia este la cote scazute putem recurge chiar si la o a doua cana!
Cafeaua sau ceaiul sunt un mod fantastic de a-ti ajuta corpul sa renasca pe deplin, sa isi activeze atentia si sa inceapa ziua cu dreptul.

Cel mod mai bun de a-ti stimula motivatia zilnia decat sa te trezesti cu o infuzie proaspata de cofeina care sa iti limpezeasca mintea?
Studiile efectuate de Asociatia Americana a Inimii arata ca o cana de cafea iti da energie si te poate ajuta sa slabesti si sa iti accentuezi concentrarea mentala, gratie magiei cofeinei. Potrivit studiilor, cofeina iti poate imbunatati starea de spirit, dispozitia si iti va ajuta creierul sa functioneze mai bine. In plus, ea imbunatateste si performanta sportiva.

Acelasi studiu avertizeaza, insa, ca in ciuda beneficiilor evidente pe care cofeina le are pentru sanatate, modul in care o bei conteaza si el foarte mult. Astfel, bauturile mai fancy cu cofeina sau cele cu un continut mare de zahar iti vor face mai mult rau decat bine. Pe de alta parte, consumul excesiv de cafea poate fi extrem de daunator, mai ales daca iti afecteaza ciclul normal de somn.

12. Nu neglija somnul

Potrivit Institutului National american al Inimii, Plamanilor si Sangelui, somnul joaca un rol vital in sanatatea si starea noastra de bine de-a lungul vietii.
Efectele daunatoare ale privarii de somn pot aparea imediat, sau te pot afecta in timp. Privarea de somn poate afecta modul in care gandesti, in care reactionezi, in care lucrezi, precum si modul in care te intelegi cu cei din jur.

Somnul da corpului si mintii tale timp sa se reseteze, sa se incarce si sa repare raul pe care i-l cauzam in actiunile noastre zilnice. Acesta este si motivul pentru care odihna adecvata este esentiala.
Institutul National al Inimii, Plamanilor si Sangelui recomanda 7-8 ore de somn pentru adultii cu varsta peste 18 ani, ceea ce este uneori greu de realizat, dar atat de important pentru incercarea de a stimula motivatia zilnica.

Mai simplu spus, daca nu dormi suficient, vei avea mai putin succes in urmarirea obiectivelor tale si, de asemenea, mai putina energie pentru acele sfere ale vietii in care trebuie sa fii realmente productiv.

12. Fa ceva pentru a materializa motivatia

Unele dintre cele mai bune instrumente pentru cladirea motivatiei sunt simple dar extrem de eficiente. Sportul este o parte esentiala in cladirea unei minti si a unui trup sanatoase. Daca poti iesi sa faci sport in mod regulat, motivatia ta va creste continuu. Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Copenhaga, sportul moderat poate creste motivatia de a lucra si poate duce la un stil de viata mai sanatos per ansamblu.

Asadar, cu numai 30 de minute de sport pe zi, dorinta de a continua acest comportament pozitiv va creste. Chiar daca singura forma de sport pe care o faci este mersul pe jos timp de 30 de minute pe zi, acesta va fi un mod excelent de a obtine o minte si un corp mai sanatoase.
Cu cat esti mai bine din punct de vedere fizic, cu atat motivatia ta de a fi mai bun si de a urma un obiectiv pe termen lung va fi si ea mai puternica.

13. Cunoaste-te pe tine insuti

Pentru ca tu te cunosti cel mai bine, tu vei fi si cel mai constient de slabiciunile interioare pe care le ai, de tiparele comportamentale si de modurile in care iti scade motivatia.
Exerseaza auto-cunoasterea si anticipeaza zonele potentiale de esec pe care le-ai intalnit in trecut. Daca incerci sa te indepartezi de zonele anterioare de esec – care e posibil sa fi dus la o diminuare a motivatiei zilnice – in mod evident potentialul de succes va fi mai mare.

Mentinerea controlului asupra obiceiurilor proaste pe care le ai si a zonelor de slabiciune, dublata de incercarea de a nu permite acestor obiceiuri sa revina sau slabiciunilor sa se rematerializeze, este cheia pentru mentinerea unui nivel motivational ridicat in fiecare zi.
E dificil sa schimbi obiceiuri, insa daca poti controla in primul rand gandurile si raspunsurile la o situatie anume, vei reusi sa transformi aceste raspunsuri in obiceiuri pozitive, care la randul lor iti vor restructura personalitatea si comportamentul.
Tot acest efort iti va creste motivatia zilnica.

14. Depaseste-ti temerile

Reducerea nivelului motivational este adesea asociat cu indoiala fata de sine sau cu temerile interioare care isi fac loc in subconstient. Foarte adesea, atunci cand suntem la cativa pasi de apogeul unui succes, revenim mental la o versiune anterioara a noastra, permitand fricii sa dicteze capacitatea de a continua.

Teama interioara este un blocaj mental caruia ii permitem adesea sa intre in ecuatie si sa ne opreasca din urmarirea unui obiectiv. Insa chiar si asa, teama poate fi depasita!
Daca te straduiesti sa iti infrunti fricile, vei incepe sa realizezi ca daca tu nu le dai putere, ele in sine nu au niciun fel de putere! Teama este doar o idee, iar daca o depasesti vei constata ca nu mai exista nimic care sa te retina de la succes!
Nivelul motivatiei va continua sa creasca, tocmai pentru ca ai inlaturat un obstacol si ai permis un spatiu mai mare in care sa te dezvolti, sa implementezi discursul pozitiv fata de sine si ti-ai acordat un plus de incredere.

15. Celebreaza-ti victoriile

Cand lucrezi o perioada indelungata la un obiectiv anume si mentii cu efort si atentie o fundatie solida si o motivatie puternica, la fel de important este si sa iti dai voie sa te bucuri de victoriile obtinute!
Succesul nu se obtine usor si nu se intampla niciodata peste noapte: te straduiesti sa iti cresti motivatia si faci asta in fiecare zi si nu fara obstacole… insa la final, beneficiile nu vor intarzia sa apara!

Tocmai pentru ca victoriile nu vin usor, ai grija sa iti acorzi timpul necesar pentru a-ti aprecia evolutia de-a lungul calatoriei motivationale!
Desfata-te cu victoria obtinuta! Fa-ti bilantul pentru ca dupa tot acest timp, rabdare, foame si indoiala interioara, pana la urma ti-ai atins obiectivul. Chiar si daca este vorba de o victorie mica, fiecare victorie pe care o obtii in viata te va ajuta sa evoluezi si iti va mari gradul de incredere in ceea ce faci, iar asta va fi benefic si pentru motivatia ta generala!
Gustul victoriei te va face sa iti doresti succese mai multe si mai mari in viitor, iar motivatia va fi mai mare si mai puternica decat pana acum!

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 1

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By Andreea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts