Teama de succes – un impediment real in calea reusitei

teama de succes
0
(0)

Deseori, cand vrem sa realizam ceva, in mod ciudat, cele mai multe piedici ni le punem chiar noi, nu ceilalti si nici circumstantele. Astfel, desi ne dorim sa atingem un anumit obiectiv, felul in care este construita mintea noastra si temerile pe care le avem, fie ca le constientizam sau nu, ne pot opri din drumul nostru catre reusita.

Poate parea ciudat, dar specialistii vorbesc de mai bine de 50 de ani despre faptul ca teama de succes este la fel, daca nu chiar mai mare, decat frica de esec. Cine s-ar fi gandit ca atunci cand ne propunem ceva, creierul nostru ridica tot felul de probleme, care ne fac sa ne abatem de la drumul ales initial.

In momentul in care pornim pe calea spre obiectivele noastre, este necesar sa ne facem o idee de ansamblu asupra lor. Asta inseamna sa ne gandim la drumul pe care-l avem de parcurs, la obstacolele pe care le putem intampina, precum si la ce ne-a tinut pe loc pana acum.

Dintre factorii care ne-au impiedicat sa realizam ceva mai devreme, unul dintre cei mai importanti este tocmai teama de succes, oricat de bizar ar suna, si teama ca nu suntem destul de buni pentru a reusi sau ca nu meritam sa obtinem succesul.

Teama de succes – care sunt cauzele?

Oricat de mult ar fi avansat medicina moderna si psihologia, creierul uman ramane, din multe puncte de vedere, o enigma. Felul in care acesta functioneaza nu ne este intotdeauna pe inteles si multi dintre noi neglijeaza componenta dezvoltarii personale, pentru a ne intelege si a descoperi cum putem depasi anumite blocaje si frici care nu ne aduc nimic bun.

Cati oameni, atatea firi si mentalitati. Astfel, ceea ce pentru unii reprezinta o oportunitate, pentru altii poate insemna limitarea a ceea ce au in acest moment, ori pierderea unor avantaje la care nu sunt dispusi sa renunte. In astfel de conditii, sa facem mai mult nu ne pare atragator, iar succesul capata dintr-o data o conotatie negativa.

Acesta este momentul in care teama de succes isi face simtita prezenta. Mecanismele acesteia sunt de obicei inconstiente si au la baza un conflict intre cele mai profunde convingeri ale noastre despre cine si ceea ce suntem, ce meritam si oportunitatile care ni se ofera.

Din pacate rezultatul obisnuit al acestui conflict este blocajul, care ne aduce in imposibilitatea de a mai actiona in vreun fel si indemnandu-ne sa abandonam situatia. Ramanem in zona noastra de confort si fugim de o situatie noua, pe care nu o cunoastem si pe care nu stim cum s-o gestionam. Pentru a intelege teama de succes si frica noastra de a ne avanta pe un drum care ne poate aduce la un tel stabilit, trebuie sa intelegem care sunt cauzele acestei frici.

Rezistenta la schimbare reprezinta unul dintre principalele motive pentru care evitam sa intram in situatii noi, sa pornim pe cai necunoscute. Fiecare are o zona de confort, in care se simte sigur, pentru ca nu prezinta prea multe necunoscute sau surprize, ci doar situatii controlabile, cu care ne-am mai confruntat si la care stim cum sa reactionam.

teama de succes

Cei mai multi oameni simt nevoia de stabilitate si prefera sa aiba mai putin, dar sa stea linistiti, sa stie la ce sa se astepte de la ziua de maine. Ideea renuntarii la securitatea zonei de confort pentru a pasi intr-o lume noua ne poate tine pe loc, in ciuda faptului ca asta ar putea insemna implinirea dorintelor noastre si accederea intr-o etapa superioara a vietii personale sau profesionale.

Totul se rezuma la ideea ca in spatele succesului se intinde necunoscutul cu riscuri nestiute, ceea ce duce la alertarea tuturor mecanismelor de aparare si la nevoia de a pastra lucrurile asa cum sunt. Astfel, vom abandona drumul pe care pornisem, pentru a fi siguri ca nu vom avea de suferit cazand de la o inaltime prea mare. Se pare ca aceasta frica ii bantuie chiar si pe oamenii de succes, care se tem ca la un moment dat ar putea pierde tot ceea ce au construit.

Stima de sine scazuta este unul dintre cele mai daunatoare simptome ale omului modern, plin de frustrari si nesigurante. Cel care nu se apreciaza, nu crede in propriile forte, nu crede ca merita si nici nu se lasa apreciat de catre cei din jur. Acesta isi va pune mereu piedici, va ridica ziduri si va reusi sa realizeze cu mult mai putin decat ar permite posibilitatile sale reale.

In momentul in care avem o stima de sine scazuta nu vom lua in considerare faptul ca meritam sa avem succes pentru ca acesta contravine celor mai vechi si mai profunde convingeri despre ce putem face, ce meritam si ce putem primi in schimb de la viata. Psihicul nostru va avea tendinta instinctiva sa respinga cu vehementa orice tendinta care poate duce pe taramuri necunoscute. Astfel de trairi nu le sunt necunoscute nici macar persoanelor care au realizari si se afla intr-o postura privilegiata, acestia avand mereu impresia ca sunt niste impostori si ca, mai devreme sau mai tarziu vor fi descoperiti si li se va retrage succesul nemeritat.

Frica de expunere este un alt factor care ne retine din avantul spre telurile noastre. Aceasta tine de faptul ca orice reusita ne aduce in prim plan, ne face mai vizibili si in egala masura ne responsabilizeaza, crescand si riscurile de a dezamagi mai multi oameni si inclusiv pe noi.

Anticiparea inselarii asteptarilor celor din jur oglindeste de fapt modul negativ in care ne percepem, neincrederea in fortele proprii si frica de a infrunta situatii noi si de a face fata situatiilor viitoare. Trebuie totusi sa ne gandim ca-i putem dezamagi oricand si oricum pe cei dragi si ca atunci cand facem ceva pentru viitorul nostru, trebuie sa ne concentram in primul rand la propria persoana.

Teama de singuratate se face vinovata de asemenea de multe renuntari. Fiecare persoana realizata profesional, care aloca mult timp activitatii sale dinafara familiei, le rapeste celor dragi timp. In egala masura, persoanele care nu au relatii nu mai gasesc timp suficient pentru a construi unele noi si pentru a se dedica acestora. Multi oameni de succes se plang de faptul ca nu au viata personala, au trecut prin divorturi si chiar au ramas fara prieteni. Acest aspect poate speria orice persoana care nu se multumeste doar cu implinirea profesionala ci tanjeste si dupa o viata personala bogata.

Cum depasim teama de succes?

teama de succes

Toate aceste temeri sunt in mare parte ridicole. Iar daca le analizam cu luciditate vom vedea ca oricare dintre aceste lucruri ni se poate intampla chiar si in situatia in care nu urcam pe culmile gloriei, ci ne multumim cu o viata obisnuita, fara a face eforturi sa excelam intr-un anumit domeniu.

Primul pas este sa acceptam schimbarea ca parte inevitabila a vietii si sa incercam sa fim mai deschisi si maleabili. Pentru a ne spori confortul psihic, cel mai bine este sa ne planificam atent fiecare pas si sa incercam sa gasim portite de siguranta pentru fiecare situatie care ni s-ar putea ivi in cale.

Autoconditionarea este cea care ne va ajuta in fiecare etapa a vietii. Asadar trebuie sa ne repetam mereu ca asta ne-am dorit, ca meritam o viata buna, meritam recunoasterea, iar succesul este incununarea eforturilor noastre, nu o povara.

Nu trebuie sa uitam ca repetatia este mama invataturii, asadar vom lucra si vom vorbi cu noi pana vom intelege ceea ce trebuie sa facem. Hotararea de a reusi si de ne bucura de fiecare etapa a drumului spre succes, ne va pregati pentru momentul in care vom ajunge acolo.

Gandurile negative, fricile nu ne fac bine, dimpotriva ne pun piedici, ne obosesc si ne impovareaza inutil. De ce sa nu luam fiecare situatie in parte asa cum vine si s-o rezolvam pe parcurs, fara a pierde timp facandu-ne griji dinainte pentru drobul de sare, care ar putea sau nu sa pice. Cel mai bun antidot impotriva fricii este experienta, care ne poate ajuta sa ne construim planuri de rezerva si sa apreciem care sunt riscurile si obstacolele cu care ne vom confrunta.

Cel mai intelept lucru, care va elibera mult din presiunea pe care o punem asupra noastra este sa ne concentram asupra aspectelor pozitive, fara sa le scoatem mereu pe tapet pe cele negative. In momentul in care decidem sa pornim pe calea spre implinirea visurilor, in mod clar va trebui sa renuntam la anumite obiceiuri, la o anumita rutina. Este, insa, la fel de sigur ca acestea vor fi inlocuite de alte aspecte, poate chiar mai placute, care vor deveni si ele, in timp, rutina.

Un mod corect de a gandi este ca nu putem sti exact ce se va intampla cand ne vom confrunta cu o situatie cu totul noua. Atata timp cat nu am inregistrat pana acum acest tip de succes, tot ceea ce gandim despre cum va fi sunt doar presupuneri si speculatii, pe care mintea noastra le creeaza si cu care ne sabotam singuri.

Schimbandu-ne obiceiurile si modul in care gandim, punandu-ne in ordine gandurile, vom avea o noua perceptie asupra viitorului.

teama de succes

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By Andreea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts