Evolutia personala conteaza la orice varsta.

0
(0)

Produsele de auto-imbunatatire din SUA aduc venituri anuale de aproximativ 9,9 miliarde de dolari, conform ultimelor date.

Am spune ca este o industrie aparent masiva, insa… nu e chiar asa, in comparatie cu industria muzicii si a filmului, care se ridica impreuna la 61 de miliarde de dolari. Si cu atat mai putin daca o comparam cu industria de beauty, cu o cifra enorma de 265 de miliarde!

Ceea ce ne spun aceste cifre impresionante este ca americanii cheltuie de 33 de ori mai mult din banii castigati pe muzica, filme si pe aspectul fizic decat pe evolutia personala. Daca ne gandim realist ca societatea noastra este condusa de aparente si de satisfactii de moment, cifrele nu mai sunt deloc o surpriza!

Cu totii vrem sa aratam bine si sa ne distram, insa aceste date – care in mod cert nu sunt valabile doar in SUA – ar putea arata cat de deplasate sunt aceste prioritati.

Presupunand ca am putea schimba aceste prioritati, iata mai jos cateva motive excelente pentru a urmari in mod activ evolutia personala, la orice varsta si avantajele pe care ti le ofera dezvoltarea personala.

1. Relatii mai sanatoase

Relatiile – cu familia, copiii, colegii de munca, iubitii si chiar relatia cu tine insuti – sunt fundamentul vietii. Nu le poti evita nici daca ai vrea.
Cand relatiile tale au o calitate redusa, intreaga ta viata este de slaba calitate. In schimb, atunci cand esti implicat in relatii sanatoase si vibrante, vei profita de numeroase beneficii.

Invatarea si dezvoltarea abilitatilor de relationare este o parte esentiala a oricarui plan de dezvoltare personala. Oamenii care construiesc in mod constient si deliberat abilitati interpersonale vor avea parte de o mai mare satisfactie in relatii de tot felul.

2. Mai putin stres

Avand in vedere ca stresul este un adevarat criminal, cu un impact negativ rapid asupra calitatii generale a vietii, orice activitate care reduce stresul merita urmarita.

Facand din dezvoltarea personala un obicei, in special in ceea ce priveste tehnicile de reducere a stresului, vei putea identifica, gestiona si chiar elimina sursele esentiale de stres din viata ta.

3. O stare mai buna de sanatate

Acesta este un avantaj care decurge din primele doua prezentate. Legatura dintre stres si sanatate este incontestabila: mai mult stres inseamna mai multa boala. Relatiile mai fericite si mai sanatoase aduc cu ele mai putin stres si cu cat esti mai pregatit sa gestionezi si sa reduci stresul, cu atat starea generala de sanatate devine mai buna.

Instrumentele si lectiile de dezvoltare personala si auto-perfectionare ne ofera o mai buna intelegere a noastra si a lumii din jur. Cu cat intelegi mai mult, cu atat devii mai pregatit sa te descurci cu orice iti pune in cale viata.
Persoanele care au invatat sa gestioneze provocarile si factorii de stres au mai putine boli legate de stilul de viata si, ca urmare, se pot bucura de o durata de viata prelungita.

4. Productivitate crescuta

Inamicul numarul unu al productivitatii este procrastinarea, sau amanarea. Iar aceasta este condusa adesea de emotii mai profunde. Oamenii preocupati de evolutia personala ca stil de viata au bunul obicei de a aprofunda aceste probleme, crescand astfel probabilitatea de a ajunge la solutii semnificative.

Al doilea inamic al productivitatii este, desigur, stresul. Vietile noastre din ce in ce mai agitate sunt adesea conduse de asteptari legate de perfectiune si performanta, iar atunci cand se instaleaza stresul, scade productivitatea. Ne petrecem atat de mult timp facandu-ne griji si incercand sa ducem la indeplinire sarcini, incat capacitatea de concentrare si de a realiza ceea ce ne-am propus se diminueaza.

Tehnicile de auto-dezvoltare imbunatatesc capacitatea de concentrare si de gestionare a stresului, te ajuta sa obtii emotii si motivatii ascunse si sporesc productivitatea.

5. Autocontrol superior

Autocontrolul, acea capacitate de a-ti regla emotiile, gandurile si comportamentul pentru a-ti atinge obiective specifice, este o abilitate cognitiva care poate fi antrenata si consolidata.

Atunci cand faci eforturi pentru a atinge un obiectiv legat de viata ta, e usor sa fii distras de tentatii, obiceiuri si impulsuri, in special cele determinate de credintele subconstiente si de emotiile subiacente.

Facand din auto-dezvoltare o parte regulata si importanta a vietii tale, scoti la lumina acele credinte si sentimente fundamentale. Iti consolidezi „muschii” autocontrolului, facilitand construirea unor obiceiuri noi si atingerea obiectivelor pe termen scurt si lung.

6. Mai mult succes

Succes in acest caz inseamna capacitatea de a atinge indicatorii de realizare stabiliti de fiecare individ, mai degraba decat markerii standard ai „succesului”, asa cum sunt prezentati de mass-media (bogatia, popularitatea, faima sau puterea).

Desi, in mod ironic, daca asta iti doresti cu adevarat, ai mai multe sanse de reusita daca faci din auto-dezvoltare o parte obisnuita a stilului tau de viata.

7. Mai multa pace sufleteasca

In afara de linistea sufleteasca ce vine in general ca urmare a unui nivel redus de stres, a unei stari mai bune de sanatate si a succesului, practicile regulate de constientizare si auto-imbunatatire pot genera si ele sentimente de multumire si liniste.

Mindfulness, meditatia si tehnicile minte-corp, precum yoga si qi-qong, pot imbunatati concentrarea si auto-constientizarea atunci cand sunt practicate in mod regulat, ceea ce, la randul sau, contribuie la generarea linistii sufletesti.

Practicile de dezvoltare personala iti pot spori intelegerea cu privire la tine si la ceilalti, ceea ce contribuie la un sentiment mai mare de liniste si acceptare.

8. Parenting superior

Deoarece copiii mici si bebelusii invata mimand comportamentul parintilor si ingrijitorilor, este extrem de important ca parintii sa lucreze in primul rand la dezvoltarea si imbunatatirea lor insile.

Pentru a fi un parinte mai bun, care poate servi drept model pentru bebelusi si copii mici, trebuie sa fii dispus sa te auto-analizezi exigent si sigur.

Cand acorzi timp dezvoltarii personale si auto-constientizarii, este mai putin probabil sa transmiti in mod involuntar copiilor tipare si comportamente negative. De asemenea, este mult mai putin probabil sa cazi in capcanele in care cad in mod frecvent parintii: conditionarea negativa, furia, bullyingul, etc.

9. O rezilienta mai mare

Rezilienta poate fi perceputa drept capacitatea de a-ti reveni rapid din provocarile, tragediile si dificultatile vietii.
Este vorba in esenta despre o flexibilitate emotionala sau despre capacitatea psihologica de a iesi din aceste experiente si de a reveni la o stare mentala si emotionala sanatoasa.

Dezvoltarea personala iti permite sa te confrunti cu obstacolele din interior si din exterior si sa le rezolvi. Timpul alocat dezvoltarii inteligentei emotionale, auto-constientizarii si strategiilor de coping va avea un impact direct si pozitiv asupra nivelului de rezilienta.

Viata iti va pune mereu obstacole in fata, iar rezilienta inseamna sa poti reveni rapid la echilibrul tau natural, sa cresti si sa inveti din experiente in loc sa cazi.

10. O fericire mai mare

Iar in marele final al avantajelor avem… fericirea. Daca fericirea este o calatorie, mai degraba decat o destinatie, atunci faptul ca aloci timp zilnic auto-dezvoltarii va face ca aceasta calatorie sa fie mult mai placuta.

Imagineaza-ti o viata in care te bucuri de o stare buna de sanatate si de relatii mai bune; o viata in care te simti stapan pe tine insuti si pe capacitatea de a face fata provocarilor, o viata in care te simti increzator in capacitatea de a reusi in eforturile pe care le faci.

Lucrand la dezvoltarea personala, reduci impactul negativ al stresului si al starii proaste de sanatate si iti consolidezi capacitatea de a-ti gestiona viata si relatiile.

Cum creezi un plan de evolutie personala

Daca ai inteles de mai sus care sunt avantajele demersurilor legate de evolutia personala, e bine sa intelegi si ca evolutia personala este un angajament asumat pentru toata viata. Angajandu-te la o viata de invatare, nu vei stagna si nu vei fi prins in convingeri limitative.
Insa nu e suficient doar sa spui ca vrei sa cresti. Ai nevoie de obiective clare de evolutie personala, pentru a crea un plan clar si eficient.

Indiferent de ceea ce presupune viziunea proprie despre evolutia personala, exista o modalitate de a-ti atinge obiectivele.

Evolutia personala si succesul nu inseamna acelasi lucru pentru toata lumea, insa exista cateva obiceiuri de baza pe care le poti adapta propriei vieti pentru a te asigura ca vei continua sa evoluezi. Prin crearea unui plan personal de evolutie, te poti pregati sa abordezi orice obstacol ce sta in calea obiectivelor tale si sa faci eforturi pentru a deveni cea mai buna versiune a ta.

Opt moduri de a-ti crea un plan personal de evolutie

1. Identifica ceea ce-ti doresti cu adevarat pentru evolutia personala

Primul pas in alcatuirea unui plan personal de evolutie este sa te gandesti la ceea ce iti doresti cu adevarat. Dupa ce vizualizezi un rezultat clar pentru dezvoltarea personala, gandeste-te la motivele care stau la baza acestui obiectiv.

2. Descopera “de ce”-ul profund

Cand iti pui intrebarea: „Care sunt motivele pentru care ma angajez intr-un plan personal de evolutie?” trebuie sa iti lansezi provocarea de a te gandi la un „de ce” mai profund. Vrei o promovare care sa te ajute sa iti intretii familia mai bine? O relatie romantica mai solida va aduce in viata ta o fericire si o productivitate superioara? Faptul ca esti intr-o forma mai buna iti permite sa te implici mai mult in comunitate?

Constatand ca esti condus de factori aflati mai presus de tine, te vei simti mai incurajat sa-ti asumi sarcina si sa te angajezi cu adevarat in planul de evolutie personala.

3. Identifica obstacolele din planul personal de evolutie

Urmatorul pas este reprezentat de identificarea aspectelor care te impiedica sa evoluezi. Multe oameni vad provocarile ca pe niste obstacole care ii opresc din atingerea obiectivelor de evolutie personala, cand de fapt provocarile sunt niste oportunitati.

Arunca o privire la ceea ce percepi drept obstacole si vezi cum poti fie sa le elimini, fie sa le reformulezi si sa le utilizezi pentru a te apropia de obiectivele tale.

4. Obtine instrumentele si pregatirea necesare

Nu e nicio rusine sa recunosti ca nu poti dezvolta singur un plan de evolutie personala. Multi dintre cei mai de succes oameni din lume apeleaza la instrumente si strategii externe atunci cand isi incep drumul catre dezvoltare.

Citeste cele mai bune carti de evolutie personala, apeleaza la istorii sau citate care ti se par inspirationale sau gaseste un mentor care sa te faca sa simti ca detii controlul. De asemenea, poti lucra alaturi de un antrenor personal de dezvoltare care te va ajuta sa-ti clarifici planul si sa dezvolti cea mai buna strategie pentru a-l duce la indeplinire.

Daca nu iti permiti sa ai un mentor sau un antrenor, studiaza alegerile cuiva pe care il admiri. Indiferent daca este o persoana faimoasa sau una apropiata tie, folosind instrumente si conectandu-te la succesul altora, iti vei dezvolta mai usor propria cale spre succes.

5. Asigura-te ca esti aliniat cu planul de dezvoltare personala

Evolutia personala inseamna mai mult decat sa iti stabilesti obiectivele si apoi sa te straduiesti sa le atingi. Multi dintre noi suferim de conflicte interioare care duc la auto-sabotaj. In primul rand trebuie sa deblochezi aceste conflicte si sa te aliniezi cu planul tau inainte de a putea face urmatorul pas catre obiectivele de evolutie.

Respectarea legii atractiei te poate ajuta sa obntii alinierea. Odata ce reusesti sa te aliniezi, vei trece la actiuni care te duc catre succes.

6. Pune totul pe hartie

E greu sa iti urmaresti exclusiv mental planul de evolutie personala si, in plus, iti va fi mult mai simplu sa faci mici modificari si ajustari care te impiedica sa-ti atingi obiectivele. Cand iti pui planul pe hartie, insa, vei avea dovada sa vizuala si il vei putea reciti.
Scrierea planului si urmarirea progresului te ajuta, de asemenea, sa iti sporesti concentrarea si sa limitezi factorii de distragere a atentiei.

7. Recompenseaza-te pentru etapele parcurse din planul de evolutie personala

Nu astepta sa duci la indeplinire toate obiectivele pentru a sarbatori. Recunoaste si sarbatoreste orice progres din planul tau de evolutie, fie cu un masaj, fie cu un timp acordat hobby-ului tau preferat. In plus, impartaseste aceasta realizare cu persoane constiente cat de mult inseamna acest drum al tau.

8. Mergi pana la capat si fii responsabil

Asuma-ti raspunderea pentru planul de dezvoltare personala, tinand mereu la curent un prieten sau un membru al familiei cu privire la progresele pe care le faci.

De asemenea, poti lucra cu un antrenor in domeniul sanatatii sau cu un alt profesionist care te poate ajuta sa ramai pe drumul cel bun si sa iti modifici planul atunci cand este necesar. Adesea este benefic sa lucrezi alaturi de o alta persoana care vizeaza evolutia printr-un plan personal. In acest fel vei oferi si vei primi intotdeauna sprijin si incurajare.

Porneste azi in calatoria evolutiei personale

Toata lumea are puterea de a-si schimba viata in bine. Indiferent daca iti doresti realizari ce tin de viata personala sau de viata profesionala, primul pas este sa decizi ca esti pregatit sa te angajezi intr-un plan de evolutie personala.

Surse: https://www.lifehack.org/819331/personal-growth

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By Andreea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts