Una dintre cheile care te pot ajuta in procesul de dezvoltare personala este sa intelegi de ce anumite lucruri nu au functionat pana in acest moment al vietii tale si care sunt aspectele la care trebuie sa fii atent pentru a merge mai departe pe un drum diferit de cel care nu ti-a adus succes.
Dezvoltarea personala este o lume incredibila, o industrie despre care se spune ca a ajuns la o valoare de 10 miliarde de dolari anual, un domeniu care – cel putin in teorie – ar trebui sa te invete sa te auto-ajuti si sa reusesti sa atingi trepte superioare de dezvoltare personala. Insa, in practica, daca nu acorzi suficienta atentie lectiilor primite si nu aplici ceea ce inveti, dezvoltarea personala poate ramane o industrie si atat, fara sa iti aduca beneficii reale, asa cum ar trebui! Iata mai jos cateva aspecte de care sa tii cont atunci cand pornesti pe drumul dezvoltarii personale.
Sumar
1. Gadilarea orgoliulului este contra-productiva
Una dintre problemele majore ale celor care scriu articole motivationale sau care lanseaza carti sau DVD-uri despre dezvoltarea personala, care sa te faca iti intinzi singur o mana de ajutor, este ca pierd prea mult timp gadiland orgoliul celor care citesc respectivele materiale. Mai degraba decat sa iti spuna ceea ce trebuie sa auzi, aceste carti aleg sa iti justifice problemele si sa accentueze cat de buna va fi viata ta, odata ce vei reusi sa le depasesti. Fara doar si poate ca si aceste lucruri sunt importante si de un real ajutor, insa ele nu se substituie muncii reale in sensul dezvoltarii personale.
2. Exemplul personal exclusiv nu este o solutie
E clar ca pentru a convinge oamenii sa ii cumpere cartea, ebook-ul sau cursul video de dezvoltare personala orice trainer ar trebui sa isi convinga cumva publicul de faptul ca merita sa fie ascultat, sa demonstreze ca a facut ceva real in viata, ceva care sa il transforme intr-un lider de opinie si intr-o voce cu experienta. Insa nu trebuie ca experienta trainerului sa fie punctul nodal al cartii.
Exista foarte multe review-uri negative pe site-uri precum Amazon, in care cititorii spun ce anume le-a displacut la o lucrare de orice fel – fie ea carte, ebook sau curs video – iar unul dintre lucrurile pe care oamenii le acuza este tocmai aceasta concentrare pe experienta autorului. Chiar si unele dintre cele mai populare carti de dezvoltare personala primesc astfel de review-uri negative, din exact acelasi motiv: oamenii sustin ca in loc sa se concentreze pe furnizarea de informatie practica, autorul opteaza sa se concentreze pe experienta sa de viata si pe ce anume il face pe el credibil si un lider in domeniu.
3. Dezvoltarea personala nu se intampla peste noapte
Adevarata schimbare necesita timp si munca sustinuta. Punct! Cu toate aceasta, carte dupa carte si seminar dupa seminar continua sa sustina ca 200 de pagini sau un eveniment de 2 zile sunt tot ce ai nevoie pentru a-ti schimba viata 100%.
Sa fim realisti! Gandeste-te de cate ori te-ai uitat pana acum la un film sau ai citit ceva inspirational si minunat, ceva care ti-a placut atat de mult incat, metaforic vorbind, chiar ai simtit o lumina aprinzandu-se in viata ta. De cate ori ai experimentat asta ai trecut vreodata la actiune cu adevarat?! Ai pus ceva in practica la modul concret si constant? In mod cert, in 90% din cazuri raspunsul va fi NU. Iata de ce niciun seminar si nicio carte nu au cum sa aduca schimbarea peste noapte in viata ta!
4. “Profesorii” sunt in afara contextului
Fie ca “gurul” tau in materie de dezvoltare personala este un veteran absolut in domeniu, fie ca iti alegi sa urmezi sfaturile unui trainer aflat la inceput de drum, cel care conteaza cu adevarat in acest context esti TU, si nu profesorul.
Marii jucatori de pe aceasta piata a dezvoltarii personale, cei care vin mereu cu informatii importante si cu continut de valoare – fie prin intermediul cartilor, al blogurilor sau al cursurilor si seminariilor – sunt atat de departe in acest moment de nivelul la care se afla majoritatea cititorilor lor, incat ceea ce propovaduiesc nu este atat de usor de pus in practica precum isi imagineaza ei.
Pe de alta parte, trainerii incepatori au tendinta de a proclama drept adevaruri absolute lucruri pe care si ei inca le experimenteaza in acest moment, sperand ca te vor face pe tine, cititorul lor, sa fii parte din experienta lor si sa dovedesti ca functioneaza. “Fiintele umane sunt de fapt lucrari neterminate, dar care considera despre sine, in mod gresit, ca sunt lucrari desavarsite” este de parere afaceristul american Dan Gilbert, un expert in materie de dezvoltare personala si self-help.
5. Dezvoltarea personala nu se bazeaza pe idei general valabile
Indiferent cat de mult si-ar dori un autor ca abordarea sa cu privire la dezvoltarea personala sa fie exact lectura de care avem nevoie cu totii, nu este asa! Abordarile unor autori diferiti pot functiona sau nu pentru un numar mai mic sau mai mare de persoane, iar ceea ce functioneaza in cazul tau, nu este neaparat necesar sa mearga si in cazul prietenilor tai. In plus, cei care au gasit acum informatii valoroase si dovedite intr-un autor, e posibil sa aiba nevoie sa schimbe abordarea in viitor.
Fiecare dintre noi este o fiinta unica, cu propriul sau background si propria poveste in spate. Tot acest background, alaturi de tot ceea ce reprezentam pe interior, determina ce anume functioneaza sau nu pentru noi intr-un anumit moment.
Asa ca putem inceta sa ne mai prefacem ca exista un mesaj universal valabil, pe care cu totii sa avem nevoie sa il auzim.
Pana la urma dezvoltarea personala este o lume extrem de frumoasa, plina de intentii bune in cea mai mare parte a sa. Insa atentie sa nu devii un student perpetuu in acest domeniu. Cand remarci ceva util, incearca sa pui in practica ceea ce inveti, in loc sa continui sa citesti si sa urmaresti la nesfarsit clipuri, fara sa aplici nimic. Nu te va ajuta cu nimic sa ai un teanc impresionant de carti de dezvoltare personala daca nu inveti nimic din ele. Nu vei face decat un serviciu major autorilor carora le cumperi cartile sau ghidurile si atat…