Barbatii si femeile prefera sa nu imparta egal sarcinile casnice si legate de copii

0
(0)

Un studiu recent sugereaza ca impartirea inegala a sarcinilor casnice si a celor legate de ingrijirea copiilor in cadrul familiilor sau relatiilor de cuplu poate reflecta preferintele reale ale barbatilor si femeilor.

De exemplu, studiul – publicat in Evolutionary Behavioral Sciences – a constatat ca femeilor le-au placut mai mult decat barbatilor sarcinile tinand de ingrijirea copiilor, si au raportat, de asemenea, o dorinta mai mare de a-si asuma responsabilitatea acestor sarcini in comparatie cu barbatii.

Desi in toate colturile lumii munca femeilor in afara casei devine din ce in ce mai mult o normalitate, impartirea rolurilor familiale intre barbati si femei inclina in continuare catre asumarea de catre femei a unui numar mai mare de sarcini de ingrijire a copiilor.

Desi majoritatea cercetatorilor prezuma ca aceasta inegalitate de gen reflecta convingeri adanc inradacinate cu privire la egalitatea dintre barbati si femei, autoarele studiului, April Bleske-Rechek si Michaela M. Gunseor, pornesc de la ideea ca inegalitatea ar putea avea o legatura mai mare cu preferintele barbatilor si femeilor pentru responsabilitatile din gospodarie.

Evolutia determina rolurile familiale?

Bleske-Rechek si Gunseor spun ca o teorie este aceea ca diferentele intre sexe in ceea ce priveste rolurile familiale preferate au fost selectate prin evolutie.

Conform teoriei evolutioniste, in calitate de purtatoare de copii, femeile isi intareau succesul reproducator investind in sanatatea vlastarelor. Barbatii, in schimb, concurau cu alti barbati pentru accesul la un numar limitat de femei cu valoare reproductiva.

Prin urmare, barbatii au beneficiat de trasaturi care faciliteaza concurenta si forta fizica, in timp ce femeile au beneficiat de trasaturi care promoveaza cresterea copiilor.

Cercetatorii spun ca aceste diferente de gen in trasaturi si valori ar putea influenta modul in care barbatii si femeile acorda prioritate anumitor sarcini in gospodarie. In mod remarcabil, putine studii au luat in considerare atitudinile barbatilor si femeilor fata de sarcinile gospodariei.

Preferintele legate de sarcini casnice

Bleske-Rechek si Gunseor au incercat sa umple acest gol, interogand in mod sistematic doua esantioane de barbati si femei cu privire la preferintele lor pentru treburile casnice si ingrijirea familiei.

Din primul esantion au facut parte 323 de adulti tineri, cu varste cuprinse intre 18 si 23 de ani, in timp ce al doilea esantion cuprindea 113 adulti de varsta mijlocie – intre 31 si 46 de ani, majoritatea casatoriti sau care coabitau cu un partener (93%) si avand cel putin un copil (85%).

Subiectilor de varsta mijlocie li s-a cerut sa isi evalueze nivelul de placere fata de un numar de 40 de sarcini din sfera ingrijirii copiilor si 58 de sarcini gospodaresti, in timp ce adultilor tineri li s-a cerut sa-si imagineze cat de mult s-ar bucura de aceleasi sarcini.

Totalizand evaluarile pentru cele 40 de sarcini legate de ingrijirea copiilor, studiul a constatat ca femeile au avut un nivel mai ridicat de placere fata de aceste sarcini, comparativ cu barbatii. Evaluarile femeilor tinere au fost mai mari decat ale barbatilor pentru 5 din 10 sarcini de ingrijire a copiilor.

Evaluarile femeilor de varsta mijlocie au fost mai mari decat cele ale barbatilor pentru 7 din 10 sarcini de ingrijire a copiilor. Dupa cum subliniaza cercetatorii, nici o sarcina din sfera ingrijirii copiilor nu a fost considerata mai placuta de catre barbati decat de catre femei.

Placere si responsabilitate

Cercetatorii au analizat, in continuare, daca nivelul de placere manifestat de subiecti fata de o sarcina avea legatura cu responsabilitatea dorita pentru aceeasi sarcina.
„Daca barbatii si femeile isi doresc sincer sa imparta in mod egal toate sarcinile legate de ingrijirea copiilor, atunci nivelul de placere fata de o sarcina nu ar trebui sa fie asociat cu cata responsabilitate doresc sa isi asume pentru sarcina respectiva” – aceasta este problema pe care o pun cercetatorii.

In acest sens, studiul a relevat ca „in cadrul fiecarui esantion ca ansamblu, precum si in cadrul fiecarui grup de barbati si femei, subiectii au avut tendinta de a-si dori mai multa responsabilitate pentru sarcinile care le-au placut din cele legate de ingrijirea copiilor, si mai putina responsabilitate pentru sarcinile care nu le-au placut”.

Diferentele dintre sexe au fost dezvaluite inca o data cu privire la sarcinile din gospodarie. In cadrul ambelor esantioane, barbatii s-au bucurat mai mult decat femeile de sarcinile legate de munca in aer liber si de intretinerea locuintei. Femeile au preferat sarcinile legate de curatenie, pregatirea mesei, programul familiei si decorarea casei.

In plus, acest model a reflectat modul in care participantii si-au dorit ca aceste sarcini sa fie impartite – femeile au preferat, in general, ca barbatii sa se ocupe de sarcinile de intretinere a casei, iar barbatii au preferat ca femeile sa se ocupe de sarcinile de decorare a casei.

Subiectilor li s-a cerut, de asemenea, sa indice pe o scala daca ar prefera sa fie partenerul care sustine familia, partenerul casnic sau sa imparta aceste roluri in mod egal.
In ambele esantioane, desi 56% dintre barbati si 56% dintre femei au ales optiunea egalitara, 36% dintre femei au ales un raspuns mai apropiat fata de varianta “casnic”, iar 35% dintre barbati au ales un raspuns mai apropiat de “sustinatorul familiei”.

Cercetatoarele spun ca, desi diferentele dintre sexe in ceea ce priveste rolurile familiale sunt privite in general ca o povara pentru femei, studiul lor sugereaza ca situatia este mai nuantata decat atat. Impartirea inegala a rolurilor poate sa nu semnaleze un tratament nedrept sau sa provoace resentimente in randul cuplurilor.

Autoarele studiului sugereaza ca cercetarile viitoare ar trebui sa analizeze daca preferintele din cupluri cu privire la sarcini se potrivesc cu modul in care sarcinile sunt de fapt impartite in casa, precum si modul in care acesti doi factori influenteaza satisfactia in relatie.

Sursa: https://www.psypost.org/2021/03/study-suggests-that-men-and-women-actually-prefer-not-to-split-household-and-childcare-tasks-equally-59866

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By sonia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts