Inteligenta emotionala – 10 calitati ale unei persoane inteligente emotional

5
(2)

Exista multe tipuri de inteligenta, si depinde de noi sa descoperim ce anume sunt ele si cum sa le integram in viata noastra. Sursele inteligente pot fi masurate in coeficienti.

Cei mai multi dintre noi suntem familiarizati deja cu conceptul pe care il numim IQ, sau coeficientul de inteligenta, un concept asociat in primul rand cu capacitatea noastra de a memora, de a extrage elemente din memorie si cu modul in care rationam logic.
Exista, de asemenea, un coeficient despre care discutam mai recent, si anume CQ sau coeficientul de curiozitate. Acesta se refera la capacitatea unei persoane de a avea o motivatie puternica pentru a invata un anumit subiect.

Inteligenta emotionala este si ea un subiect care preocupa foarte multi specialistii in domeniu, care acorda foarte mult timp cercetarilor in acest sens.

Definitia inteligentei emotionale (asa cum a fost ea formulata initial de catre cercetatorii Peter Salavoy si John Mayer, dar popularizata de autorul Daniel Goleman in cartea sa cu acelasi nume) este “abilitatea de a recunoaste, intelege si gestiona propriile-ti emotii, dar si de a recunoaste, intelege si influenta emotiile celorlalti. Din punct de vedere practic, asta inseamna sa fii constient ca emotiile iti pot influenta comportamentul si pot avea consecinte asupra celorlalti (atat pozitive cat si negative) si sa inveti sa gestionezi aceste emotii – atat ale tale cat si ale celorlalti – mai ales sub presiune”.

Suntem creaturi emotionale care adesea iau decizii si raspund la stimuli pe baza emotiilor. Ca urmare, capacitatea noastra de a ne spori coficientul de inteligenta emotionala are un impact enorm asupra tuturor relatiilor noastre, asupra modului in care luam decizii si identificam oportunitati.
Iata de ce EQ este un parametru extrem de important si exista 10 calitati pe care ar trebui sa le intruneasca o persoana inteligenta din punct de vedere emotional. Intelegand cele de mai jos, vei intelege si modul in care poti influenta gandirea ta si gandirea celor din jur, evoluand din punct de vedere emotional, in fiecare zi, in absolut fiecare aspect al vietii.

1. Empatia

Exista o definitie a empatiei, care nu mai are nevoie de nicio alta explicatie: „Empatia este capacitatea de a intelege sau de a simti cu ce se confrunta o alta persoana, privind din perspectiva acestuia. Cu alte cuvinte, capacitatea de a te pune in pielea celuilalt”.
Exista doua tipuri diferite de empatie. Fragmentul de mai jos, al Greater Good Science Center de la Universitatea din Berkeley le ilustreaza perfect:
„Empatia emotionala” se refera la senzatiile si sentimentele pe care le avem ca raspuns la emotiile altei persoane; acest lucru poate include oglindirea a ceea ce simte respectiva persoana sau pur si simplu o tensiune atunci cand simtim teama si anxietatea acelei persoane.
„Empatia cognitiva”, se refera la capacitatea noastra de a identifica si de a intelege emotiile altor persoane”.

Noi empatizam pe baza reactiei fata de ceilalti. Ceea ce e important de stiut, de asemenea, este ca empatia poate fi cultivata si invatata prin experiente. Stocheaza undeva in memorie acele sentimente pe care le ai atat la nivel de reactie, cat si atunci cand analizezi la rece. Scrie-le si analizeaza-le si stabileste apoi cum ar trebui sa ii tratezi pe ceilalti raportat la modul in care ai vrea, la randul tau, sa fii tratat.

2. Constiinta de sine

Constiinta de sine este arta de a te intelege pe tine insuti, de a recunoaste stimuli cu care te confrunti si apoi pregatirea modului in care te poti controla, atat intr-o maniera proactiva cat si reactiva.

Constiinta de sine este modul in care ne vedem noi insine, precum si modul in care ii lasam pe cei din jur sa ne vada. Cel de-a doilea aspect, cel extern,este intotdeauna cel mai dificil de evaluat in mod corespunzator.

Leader-ii care se concentreaza pe construirea constiintei de sine interne si externe, care cauta feedback sincer din partea criticilor admiratori si care intreaba “ce”, in loc “de ce”, pot invata sa se vada mai clar si sa se bucure de numeroasele beneficii pe care le ofera o mai buna cunoastere de sine.
Asadar, pentru mai multe beneficii personale cauta introspectia, tanjeste mereu dupa cunoastere, fii intotdeauna curios, iar pentru ceilalti cauta feedback intr-un mediu onest si atent.

3. Curiozitatea

„Nu am niciun talent special. Sunt doar curios!” spunea Albert Einstein.
Arata-mi o persoana curioasa, care este dispusa sa invete si sa se imbunatateasca si eu iti voi arata o poveste de succes, care e pe punctul de a se intampla.

Atunci cand esti curios, esti pasionat, iar cand esti pasionat vrei sa fii cel mai bun. Totul depinde de lucrurile care iti plac, de dorinta de a evolua si de a invata mai multe. Iar aceasta mentalitate deschisa catre invatare afecteaza pozitiv si alte zone din viata ta, asa cum sunt relatiile.

“Indivizii cu CQ (coeficient de curiozitate) mai inalt sunt, in general, mai toleranti fata de ambiguitate. Acest mod de gandire nuantat, sofisticat si subtil defineste insasi esenta complexitatii. In al doilea rand, CQ duce la niveluri mai ridicate de investitii intelectuale si de dobandire de cunostinte in timp, in mod deosebit in domenii mai grele ale educatiei, cum ar fi stiinta si arta” este de parere Tomas Chamorro-Premuzic unul dintre cei mai importanti specialisti in domeniul alcatuirii profilurilor de personalitate, al analizarii indivizilor si al dezvoltarii leadership-ului.

4. Gandirea analitica

Oamenii cei mai inteligenti din punct de vedere emotional si cei mai fermi sunt aceia care au o gandire profunda si care analizeaza si prelucreaza toate informatiile noi care le apar in cale.

Ei continua sa analizeze informatii vechi, obiceiuri si modalitati diferite de a rezolva lucrurile, pentru a vedea daca pot extrage modalitati de a se imbunatati.

Suntem cu totii „analisti” in sensul ca ne gandim in mod constient la toate informatiile noi pe care le aflam.
Persoanele cu un coeficient emotional ridicat sunt cele care rezolva probleme si care sunt filozofi de zi cu zi, care mediteaza mereu la “de ce-ul” existentei, la motivele pentru care facem lucrurile pe care le facem si sunt, de asemenea, persoane care se implica in mod pasionat in a trai o viata plina de virtuti. O gandire analitica inseamna un apetit sanatos pentru a-ti imbunatati in mod constant mentalitatea, in asa fel incat sa te perfectionezi permanent si sa ramai deschis la noi idei.

5. Increderea

O componenta majora a mentinerii auto-controlului emotional este folosirea puterii increderii, pentru a crede in tine, atat in prezent, cat si in viitor. De asemenea, a crede ca oamenii si lucrurile din viata ta sunt acolo pentru un motiv si ca totul va fi spre bine.

Insa doar increderea nu va fi suficienta, ci ai nevoie, evident, si de actiune. Dar atunci cand imbini increderea cu valori puternice precum munca grea, perseverenta si o atitudine pozitiva, pui bazele formarii unui campion.

Acorda-ti timp pentru meditatie. Gandeste-te cat de multi crezi in tine insuti si construieste-ti o doza mai mare de incredere in persoana care esti si care doresti sa devii.
Trebuie sa crezi ca “piesele” din viata ta se vor uni intr-un mod care te va ajuta sa traiesti in veselie si cu indrazneala.

6. Nevoile si dorintele

O minte inteligenta din punct de vedere emotional este capabila sa discearna intre lucrurile de care are nevoie si lucrurile pe care i-ar placea sa le aiba, care se clasifica mai degraba ca dorinte.

O nevoie, in mod special in contextul „Ierarhiei Nevoilor” a lui Abraham Maslow, este reprezentata de aspecte de tin de nivelul elementar (basic), asa cum sunt siguranta, supravietuirea si intretinerea. Odata ce aceste lucruri sunt indeplinite, atunci putem trece la alte nevoi si, bineinteles, dorinte.

Inteligenta emotionala – Abraham Maslow – „Ierahia nevoilor”

Numim “dorinta” o casa mare, o masina frumoasa sau ultimul iPhone lansat. Nu avem nevoie de aceste lucruri pentru a supravietui, ci ni le dorim pentru o satisfactie personala sau pentru ceea ce credem noi ca e important pentru societate.

E important sa devii foarte priceput in ceea ce priveste lucrurile de care ai cu adevarat nevoie pentru a trai, pentru a-ti atinge obiectivele si pentru a te sustine pe tine insuti si pe cei dragi. Ai grija sa faci o distinctie clara intre ceea ce ai nevoie si ceea ce iti doresti.
Persoanele inteligente din punct de vedere emotional cunosc diferenta dintre aceste doua lucruri si isi determina intotdeauna nevoile, inainte de a-si indeplini dorintele.

Potrivit Ierarhiei Nevoilor, in viziunea lui Abraham Maslow, exista 5 tipuri de nevoi: nevoile fiziologice (mancare, apa, caldura, odihna), nevoile ce tin de siguranta (protectie, adapost si siguranta), nevoi ce tin de apartenenta si de iubire (relatii intime, prieteni), nevoi legate de respectul de sine (prestigiu, stima de sine), nevoi de auto-implinire (atingerea potentialului maxim, inclusiv in ceea ce priveste activitatile creative).

7. Pasiunea

Spiritul de conducere inspirat si dragostea pentru ceea ce faci ia nastere din pasiunea pe care o ai fata de ceva anume sau fata de oameni. Persoanele cu un EQ ridicat se folosesc de pasiunea si de scopul lor pentru a activa motorul care ii determina sa faca ceea ce fac. Pasiunea lor este de-a dreptul contagioasa, patrunzand in toate zonele vietii lor si transmitandu-se si la cei din jur.

Pasiunea este acel “je ne sais quoi” pe care atunci cand il simti sau cand il vezi la ceilalti, pur si simplu iti dai seama.

Pasiunea este dorinta naturala, instinctul, determinarea, ambitia si iubirea motivata pentru ceva sau pentru cineva. Pasiunea aduce o energie pozitiva care ne sustine si care ne inspira sa ne dorim sa mergem mai departe. Si nu e un secret pentru nimeni ca persoanele inteligente emotional si pasionate isi doresc, de asemenea, si sa persevereze si sa apese pedala de acceleratie, indiferent de circumstante.

8. Optimismul

Daca iti doresti sa-ti sporesti oportunitatile, sa iti imbunatatesti relatiile si sa gandesti in mod clar si constructiv, cea mai buna optiune pe care o ai este sa mentii o atitudine pozitiva. Dintre toate lucrurile pe care incercam sa le controlam si sa le influentam, atitudinea este principalul lucru pe care il putem controla intotdeauna.

E doar alegerea noastra sa traim in fiecare zi intr-un mod pozitiv. Atat de simplu este!
Atunci cand suntem fericiti, cand starea mentala si dispozitia noastra sunt pozitive, suntem mai inteligenti, mai motivati si, prin urmare, mai de succes. Fericirea este punctul central, iar succesul graviteaza in jurul ei.

9. Adaptabilitatea

„Adaptabilitatea nu inseamna imitatie. Inseamna putere de rezistenta si asimilare” spunea Mahatma Gandhi.
Oamenii inteligenti emotional stiu cand trebuie sa-si urmeze calea si cand este timpul pentru o schimbare. Aceasta capacitate de a lua decizii clare si rapide in interesul personal se numeste adaptabilitate. Trebuie sa determini exact cand sa mentii drumul drept si cand sa schimbi directia!

De asemenea, atunci cand o strategie nu functioneaza, incearca sa evaluezi si sa determini daca altceva ar putea functiona. De la modul in care te tratezi pe tine, pana la modul in care ii tratezi pe ceilalti, si intotdeauna in rutina zilnica, pastreaza o gandire deschisa si fii dispus sa te adaptezi si sa introduci elemente noi in modul de a gandi si de a proceda.

De-a lungul vietii, va trebui uneori sa schimbi cursul si sa faci evaluari corecte cu privire la potentialul de a fi fericit si de a avea succes pe un drum sau pe altul. Trebuie sa admiti ca POTI face mereu o schimbare! O poti lua intotdeauna de la capat! Poate ca nu va fi mereu cea mai prudenta sau cea mai inteleapta decizie, dar numai tu vei sti cu adevarat asta.

10. Dorinta de a-i ajuta pe altii sa reuseasca si reusita proprie

Nu in ultimul rand, persoanele inteligente din punct de vedere emotional sunt interesate de succesul si realizarile generale – nu numai pentru ei insisi, ci si pentru cei din jur. Spiritul de conducere si pasiunea lor, imbinate cu optimismul lor, ii determina sa-si doreasca sa faca ceea ce este cel mai bine pentru ei insisi si pentru altii.

De cele mai multe ori, suntem atat de absorbiti si de preocupati de mentalitatea “eu ce castig din asta?” incat uitam de cei din jur… A nu se intelege gresit: este chiar indicat si este o necesitate sa te gandesti la binele personal – nimeni nu ar trebui sa te poata convinge de contrariu – dar la fel cum e bine sa te concentrezi pe tine insuti, in egala masura e important sa pastrezi si dorinta si speranta de a-i vedea pe toti cei din jurul tau reusind.
Aceasta mentalitate nu este numai o garantie impotriva invidiei si lacomiei, ci si un motor al pasiunii si al determinarii, care ne duc spre atingerea unui nou obiectiv. Iar in acest mod castigam aliati si construim relatii puternice, care ne vor fi de folos in viitor.

Te-ar putea interesa si: O minte relaxata – cheia catre productivitate

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 2

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By sonia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts