Meditatia – 7 motive sa incepi sa te gandesti la a o practica

0
(0)

Meditatia era, pana nu demult, o activitate rezervata exclusiv celor care faceau yoga sau erau atrasi de acest stil de viata si de valorile sale. Insa cercetarile recente tot mai ample au indicat faptul ca meditatia are adevarate beneficii pentru minte si pentru corp, beneficii care ne-ar putea fi extrem de folositoare fiecaruia dintre noi, mai ales daca ne gandim la stilul si la ritmul vietii actuale.

O minte mai calma, o mai buna putere de concentrare, claritatea perceptiei, o imbunatatire in comunicare, putere interioara si relaxare… toate sunt rezultate naturale ale meditatiei practicate in mod regulat. In lumea de astazi, cand stresul nu iarta pe nimeni, meditatia nu mai este un lux, ci o necesitate.

Meditatia detine puterea de a oferi omului fericire neconditionata si liniste.

1. Meditatia favorizeaza un somn mai profund

Cercetatorii de la Universitatea din Minnesota au avut in vedere sapte studii facute pe marginea legaturii dintre meditatie si somn, si au concluzionat ca practica meditatiei ii ajuta pe unii oameni sa se odihneasca mult mai bine.

Meditatia poate contribui, de asemenea, la eliminarea obsesiilor legate de lipsa somnului de calitate, ceea ce face somnul in sine mult mai dificil, potrivit unuia dintre autorii studiului de la Universitatea din Minnesota, Nicola Winbush. Reducerea hormonilor de stres, precum cortizolul, care pot interfera cu somnul, poate fi si ea de folos pentru un somn calitativ.

2. Meditatia amelioreaza durerea

Studiile au demonstrat, de asemenea, ca meditatia contribuie la ameliorarea disconfortului cronic creat de durerile de spate si de gat, de artrita, de fibromialgie, dar si durerile de cap repetate.

Meditatia te invata sa iti deschizi simturile catre respiratia proprie, catre sunetul vantului fosnind, sau catre felul in care se simte actiunea razelor soarelui pe piele, spune Jeffrey Greeson, psiholog la Duke University. „Daca o parte din atentie se muta catre alte lucruri, durerea nu va mai fi la fel de deranjanta”, spune Greeson.

3. Meditatia imbunatateste capacitatea de concentrare

“Practica meditatiei iti imbunatateste capacitatea de a-ti mentine atentia si de a regla factorii de stres emotional”, spune Fadel Zeidan, un cercetator in domeniul neurostiintelor cognitive, de la Facultatea de Medicina Wake Forest.

In cadrul unui studiu desfasurat de Zeidan, persoanele care au facut sedinte de meditatie de 20 de minute timp de numai 4 zile, au obtinut rezultate in mod semnificativ mai bune la teste contra-cronometru decat grupul de control. Cei care au avut parte de sedinte de meditatie au demonstrat o capacitate mai mare de a ignora cronometrul si de a se concentra pur si simplu pe sarcini, explica cercetatorul.

4. Meditatia reduce anxietatea si stresul

Studii recente releva tot mai clar ca meditatia poate sa scada nivelul de cortizol – un hormon al stresului – din organism.

Intr-un studiu nou al aceluiasi Fadel Zeidan, nivelul de anxietate zilnica a scazut cu un procent uluitor de 39% dupa numai 20 de minute de meditatie. Cum a fost posibil acest lucru? Faptul ca suntem mai constienti de experientele noastre imediate, prin meditatie, ne poate face sa nu ne mai framantam pentru intamplarile din trecut si sa nu ne mai ingrijoram la fel de mult in legatura cu viitorul.

5. Meditatia te face sa te simti mai putin irascibil

Multi dintre noi interpretam automat lucrurile intr-un mod negativ si ne e mai la indemana sa credem ce e mai rau atat despre noi, cat si despre cei din jur. Asta poate duce la depresie, iar mediatia se pare ca atenueaza aceasta tendinta a omului modern catre depresie.

„Unul dintre motivele pentru care meditatia este eficienta pentru starea de spirit si pentru depresie este ca ne ajuta sa nu luam in seama aceste ganduri automate pe care le avem”, spune Greeson. „Meditatia implica focusarea pe ceea ce este posibil, nu pe ceea ce este imposibil”.

6. Meditatia imbunatateste viata sexuala

Viata ta sexuala ar putea beneficia de un impuls, gratie meditatiei, care sporeste conexiunile si marimea unei zone din creier numita „Insula”, care este foarte importanta in procesul de constientizare. Consolidarea Insulei poate ajuta unele femei sa se concentreze mai mult pe excitatie dupa sedintele de meditatie, si chiar sa aiba orgasme mai calitative, spune Marsha Lucas, neuropsiholog la Washington D.C.

7. Meditatia favorizeaza vindecarea rapida si o viata mai lunga

Intr-un studiu realizat anul trecut, oamenii care au facut sedinte de meditatie timp de 8 saptamani au avut mai putine raceli si gripe, precum si infectii mai putin severe, comparativ cu un grup de persoane care nu faceau sedinte de meditatie. Daniel Muller, doctor la Universitatea Wisconsin-Madison, care a lucrat la acest studiu, spune ca meditatia poate ajuta la restabilirea echilibrului homeostatic al organismului. De asemenea, ne poate ajuta chiar sa traim mai mult, facand ca in timp ADN-ul sa nu se degradeze, potrivit unor cercetari recente de la Universitatea din California, San Francisco.

Citeste si:

Ce este meditatia mindfulness si cum putem sa o practicam

13 Lucruri pe care oamenii de succes le fac in fiecare zi

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By sonia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts