5 soluții pentru a ține departe gândurile negre

4
(1)

5 soluții pentru a ține departe gândurile negreAi căzut vreodată în „butoiul cu melancolie”? Cu toții am fost acolo cel puțin o dată, cu toții ne confruntăm cu perioade dificile pe parcursul vieții pe care trebuie să le gestionăm într-un fel sau altul. Sigur, viața nu poate fi mereu doar „lapte și miere” altfel am fi cu toții diabetici, iar momentele de cumpănă au rolul lor anume în formarea noastră ca indivizi.

Aliati in lupta cu gandurile negre

Tocmai pentru că suntem suma experiențelor noastre, e important să ne trăim și momentele de răscruce, să ni le asumăm, dar să nu le permitem să ne definească.

Ușor de spus, greu de făcut… sau nu. Pentru că știm foarte bine că uneori e greu să depășești un moment dificil, e greu să te gândești la altceva decât ceea ce te macină la momentul respectiv, ne-am propus să îți împărtășim câteva soluții foarte la îndemână care vor acționa ca un aliat în lupta ta cu gândurile negre.

E nevoie de devierea voluntară de la cursul sentimentelor negative, de la meditația obsesivă asupra aceluiași subiect și de o doză sănătoasă de voință. Pe scurt, e un exercițiu foarte bun de autocontrol, o oportunitate excelentă pentru introspecție și pentru descoperirea sau redescoperirea sinelui.

Altfel spus, atunci când toate corăbiile îți sunt înecate, trebuie să știi să acorzi primul ajutor fiindcă echipa de salvare s-ar putea să întârzie mereu…

Mergi la cumpărături… în gând

Curry, busuioc, oregano, cimbru, piper alb, piper negru, rozmarin, tarhon – da, toate sunt condimente, dar nu ne pregătim să îți enumerăm ingredientele unei rețete culinare, poate doar o rețetă a succesului… în lupta cu gândurile negre. Toate aceste condimente sunt așezate pe același raft al unui super-market, iar încercarea de a le vizualiza și de a le ordona după o anumită logică a ta reprezintă o manieră de a-ți distrage, chiar și pentru moment, atenția.

Desigur, nu trebuie să numeri condimente dacă nu ai nicio afinitate pentru acest „sector”, te poți gândi la rafturile tale de cărți, la ordinea în care ai salvat melodiile preferate în playlist-ul tău preferat din Winamp acum 10 ani… de fapt, te poți gândi la absolut orice necesită un minim efort de concentrare penru a vizualiza, rememora, a ordona anumite articole. Ideea este să reușești să îți auto-deviezi șirul gândurilor.

Nu vei reuși de la prima încercare și nu e nicio problemă, secretul este să nu renunți și să fii disciplinat pentru că fie că îți vine să crezi, fie că nu, mintea ta poate fi efectiv antrenată să devieze. E un fel de autosabotare, dar indusă și controlată de tine.

NU alunga gândurile negre, aruncă-le!

Apropo de vizualizare, s-ar părea că acest exercițiu are proprietăți de-a dreptul terapeutice. Cercetătorii au arătat că poți scăpa mai ușor de gândurile care te macină dacă le așterni pe o foaie de hârtie. Desigur, implicațiile acestui procedeu sunt mai profunde decât par la o primă vedere – dacă reușești să pui pe hârtie, înseamnă că ai reușit să fii sincer cu tine, să accepți, să interiorizezi orice ar fi ceea ce te ține treaz noaptea și mai apoi, să exteriorizezi respectivele gânduri. Revenind la procedeu, se pare că dacă alegi să nu păstrezi foaia de hârtie pe care ți-ai notat gândurile cele mai chinuitoare, ci să o arunci efectiv în pubelă, e ca și cum te-ai descotorosi de sentimentele negative în mod simbolic, desigur. Dar de la curățenia simbolică până la cea reală e doar un singur pas.

Inconjoară-te de oameni pozitivi

S-a dovedit deja: anturajul ne influențează! Iar această axiomă se aplică foarte bine și aici – dacă ești înconjurat de oameni care au permanent tendința de a diseca orice gând, de a-l amplifica, de a-și face în mod constant griji pentru orice, e foarte posibil să preiei acest tip de comportament. Suntem ființe sociale și expunerea repetată sau îndelungată la alte persoane ne face să preluăm din comportamentele lor în mod involuntar. Cu siguranță ai auzit despre ipoteza conform căreia membrii unui cuplu de lungă durată încep să semene fizic, nu? Ei bine, este exemplul perfect al reflectării – oamenii nu încep să semene efectiv fizic, nu își modifică trăsăturile feței sau forma ochilor etc., ci pur și simplu împrumută din mimica, gesturile, postura, modul de exprimare și formulările celuilalt astfel încât pentru noi chiar ajung să semene. Așadar, alege să te oglindești în oamenii pozitivi.

Bea un ceai!

Nu are tot timpul un efect garantat, însă uneori, de fapt de cele mai multe ori, gândurile negative sunt declanșate de singurătate. Sentimentul de căldură propriu-zisă pe care îl poate oferi un lichid cald, cum ar fi un ceai, poate acționa ca substitut pentru lipsa de căldură sufletească. Așadar, data viitoare când te simți singur, bea un ceai cald sau optează pentru o baie fierbinte, însă reține că această soluție e menită să acționeze doar pe termen scurt. Pe termen lung, apropierea sufletească față de alți oameni este esențială și nu poate fi înlocuită nici de un raft întreg de pliculețe de ceai.

Regândește situația în care te afli!

Schimbarea de perspectivă e oricând binevenită. Dacă, de exemplu, ești blocat într-un loc unde ai mult de așteptat și gâdurile negre încep să te invadeze, recalibrează timpul de care dispui astfel încât să nu ai „timpi morți”. Folosește timpul respectiv pentru a lua legătura cu prieteni sau rude pe care nu le-ai contactat de mult, citește o carte, completează un puzzle. Pe scurt, transformă timpul pierdut în timp câștigat făcând ceea ce îți place.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 4 / 5. Număr de voturi: 1

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By sonia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts